miércoles, 15 de diciembre de 2010

La intel.ligència emocional

En relació a la intel.ligència emocional cal dir que és el conjunt de capacitats i habilitats que ens permeten gestionar les emocions d'una manera constructiva, tant si són bones com dolentes. En el cas de sentir emocions bones cal saber regular-les i treure'n el màxim profit. Per contra, en el cas de tenir emocions negatives cal tenir-ne el control, desenvolupant el màxim de recursos psicològics per a sentir-nos en harmonia amb nosaltres mateixos i amb els altres.

Sembla doncs, i estant d'acord amb nombrosos estudiosos del tema, que la intel.ligència emocional no és un perfil que haguem de complir sinó una forma de vida que hem d'adoptar. I més enllà del resultat al qual vulguem arribar, el més important és tot el procés de canvi i de transformació, d'una emoció que ens pot ser nociva a una positiva o més sana.

En aquest sentit, és important no caure en un model concret de canvi, és a dir, en la idea de que tothom ha de seguir els mateixos processos homogenis per arribar a un fi concret. Segons el meu parer la intel.ligència emocional és una filosofia de vida, una manera d'entendre-la i de viure-la i per tant no hi ha una linealitat aplicable a tots els éssers humans, al contrari, cal aprendre el màxim d'habilitats per a iniciar el canvi des d'una perspectiva individual i íntima.


Existeixen moltes estratègies psicològiques per a poder expressar, regular i integrar les emocions d'una manera conscient i proactiva, ja sigui a partir de la canalització constructiva, del reciclatge emocional, l'alquímia emocional o l'acceptacció emocional, per exemple. De la mateixa manera, també existeixen moltes actituds (les quals es poden treballar) per a afavorir un desenvolupament emocional sa. Així, no parlaríem d'un model a seguir, sinó d'unes pautes o suggeriments que cada persona ha de desenvolupar en un estil propi, singular i creatiu. Es tractaria doncs, de que cada persona fes el seu procés de desenvolupament emocional al llarg de tota la vida, de manera que cadascú intentés trobar i fer-se seves les consignes amb les quals es trobés més a gust, a fi i efecte de trobar la millor resposta a allò que li està passant.


Exposo, d'una manera resumida, alguns d'aquests suggeriments per assolir un millor desenvolupament emocional:


  • Conviure amb harmonia, amb nosaltres mateixos i amb els altres. Cal establir i generar relacions interpersonals sanes i responsables, des d'una perspectiva ètica i moral, respectant-nos a nosaltres mateixos però també als altres.

  • Intentar viure les experiències des d'una perspectiva positiva

  • Ser una persona interdependent. Ni excessivament dependent, ni independent, donat que convivim amb altres éssers i necessitem de la seva estima i col.laboració per a viure.

  • Tenir empatia i ser una persona assertiva.

  • Treballar la consciencia sobre un mateix. Aquesta capacitat significa reconèixer un sentiment en el mateix moment en el que apareix. Així doncs, requereix estar atents als estat d'ànim i a les reaccions (pensament, resposta fisiològica, conductes manifestades, etc.) i relacionar-les amb els estímuls que les provoquen.

  • Potenciar la capacitat d'autoregulació. Quan tenim consciència de les nostres emocions hem d'aprendre a controlar-les. No es tracta de reprimir-les, ja que tenen una funció, sinó d'equilibrar-les. La capacitat que podem tenir al tranquil·litzar-nos és una habilitat vital fonamental i s'adquireix com a resultat de l'acció mediadora amb els demés.


Finalment us convido a aprofundir en el tema amb els següents links. El primer fa referència a l'educació emocional, i es tracta de dues pàgines escrites per Collell, J., Escudé, C. (2003) referent al seu llibre "L'educació emocional". El segon link fa referència a una bibliografia bàsica sobre Educació Emocional i Intel.ligència emocional. Finalment us penjo un vídeo del "Youtube" que fa referència a una entrevista de l'Eduard Punset al neurocientífic Antonio Damasio sobre l' educació emocional.


2 comentarios:

  1. Una síntesi fantàstica del tema, Laura!
    I les aportacions que fa, de gran valor.

    ResponderEliminar
  2. Hola Laura!

    Jo el que no entenc és... si tenim tan clar que és necessari treballar aquesta intel·ligència emocional i fins i tot que és un estil de vida... perquè costa tan ficar-s'hi? jeje Gràcies per les teves aportacions, aquest és un tema que trobo molt interessant, i suposo que és per això, perquè ens engloba a tots, i d'alguna manera és una de les claus de convivència humana que tenim.

    Fins aviat i bon any nou!

    ResponderEliminar