martes, 23 de noviembre de 2010

Memòria i demència

El meu quart comentari tractarà d’aprofundir una mica més sobre la memòria.

La memòria, vinculada a l’emoció, és un procés psicològic que s’ocupa de codificar, emmagatzemar i recuperar la informació. A més, funciona a partir de processos d’associació, de manera que fa lligams entre la informació vella i la nova, la qual cosa ens permet recordar.

Fent un salt endarrere en el temari, es pot veure com a través dels sentits i la percepció, els humans som capaços de copsar una sèrie d’estímuls externs, els quals a través del llenguatge neuronal, som capaços d’arxivar i emmagatzemar. Tant mitjançant els processos ascendents com descendents d’informació, enregistrem la informació que ve de fora o que nosaltres mateixos produïm, a fi i afecte de donar-li un significat. Serà mitjançant l’atenció, focalitzant sobre uns estímuls concrets, que decidirem quina és la informació que volem processar.

La memòria, doncs, seria un procés psicològic bàsic, i és important en tant que significa que s’han produït uns aprenentatges.

En relació a la memòria m’agradaria tractar el tema de la gent gran i les demències, independentment de les patologies associades a l’edat, ja siguin amnèsies, hipomnèsies, hipermnèsies, dismnèsies, o altres alteracions com la neurosis.

El deteriorament cognitiu, i més concretament la demència, comporta la pèrdua de funcions cognitives, d’autonomia personal, limitació de les relacions interpersonals i té conseqüències a nivell individual, familiar, social i sanitari. El deteriorament cognitiu pot representar fins el 10% del total de consultes neurològiques i la demència és la més prevalent. A més, durant els darrers anys, s’han produït una sèrie de canvis que han modificat l’atenció a la gent gran. L’increment de l’esperança de vida, ha comportat un augment en la incidència i prevalença de malalties com la demència, que sovint incrementen el grau de dependència de la persona. Al món occidental existeix un progressiu envelliment i sobreenvelliment de la població.

Donada la importància de poder fer una òptima atenció a la gent gran en relació a la memòria, és important que tot l’equip socioeducatiu es coordini i s’intenti, amb tots els recursos que es té a l’abast, treballar per a una millor intervenció. A continuació us exposo la meva vivència personal en una residència d’avis.

Al gener del 2010 vaig estar treballant com a educadora social en una residència d’avis, fent funcions d’animació sociocultural, de planificació i execució d’activitats diverses, etc. Juntament amb la psicòloga del centre, vam fer un treball de coordinació per tal de treballar conjuntament aspectes carencials de cada persona a nivell individual. Així, tant fèiem activitats de manualitats, de coral, de jocs, com de memòria, i tot amb l’objectiu de potenciar, a través d’estratègies didàctiques concretes, aquells buits que crèiem que calia reforçar, ja fos estimulant la memòria visual immediata, entrenant la percepció visual; desenvolupant la capacitat de concentració i la discriminació perceptiva, etc.

Finalment, us adjunto alguns dels exercicis que vam utilitzar per a entrenar la memòria i els factors que influïen en el seu funcionament, com l’atenció, la percepció o al conceptualització.

- Plantilles generals. Exemple: Em dic..../ Visc a ..../ La meva mare es deia...../ Som dia....../ La meva filla es diu......etc.

- Plantilles per treballar la memòria semàntica. Cada persona individualment havia de completar frases, del tipus: La capital d’Espanya és....../La tercera lletra de l’abecedari és...../ Un gat és...../ Un avet és.....etc.

- Plantilles de memòria bibliogràfica. Es podia treballar mitjançant un text de l’època de la Guerra Civil, mitjançant fotografies, o ajudant a escriure una història o aconteixement de la seva vida personal.

- Plantilles de memòria de treball. Completar sèries o conjunts de paraules que formen part d’una mateix camp semàntic. Ex: 1.- Gener, 2.- Febrer, 3.- Març, 4.-....etc.

- Plantilles de memòria de llenguatge. Després de llegir en veu alta paraules o sèries de paraules, els hi feies repetir.

- Plantilles de memòria episòdica. Havien de llegir un text i contestar unes preguntes sobre aquest, com si fos un comentari de text.

- Plantilles de vocabulari o lèxic.

- Plantilles de comprensió i agnòsies. Els hi passaves un full amb un paraula amb negreta i d’altres de cantó en lletra normal. Després de llegir-les havien de marcar aquella paraula idèntica a la que estava en negreta. Ex: Telèfon: Talèfon/ Telafon/Telèfan/Telèfon.

- Etc.

1 comentario:

  1. Molt bon apunt sobre la memòria, Laura!
    I un plus afegit molt positiu el fet de què parlis de la teva experiència personal.

    ResponderEliminar